Počivaj v miru Vlada Divljan

6. Marec 2015

VLADA DIVLJAN (10.5.1958 - 5.3.2015)

Na Dunaju je po dolgi in težki borbi z rakom umrl legendarni srbski pevec in avtor Vlada Divljan, brez katerega bi bili anali "jugoslovanske" glasbe precej drugačni.

Leta 80 je v štirih letih (80-84) ustvaril paleto vrhunske glasbe s kultno zasedbo Idoli, katere prvo grlo in avtor mnogi uspešnic je bil prav Vlada Divljan, ki je sicer že od 60-ih letih kazal zanimanje za glasbo. V samo štirih letih delovanja zasedbe je le-ta ustvarila nebroj mega uspešnic, kot so Devojko mala, Ona to zna, Malena, Maljčiki, Čokolada, Zašto su danas devojke ljute, Kenozoik, Amerika, Rusija, Retko te viđam sa devojkama in druge.

Zvok ex yu novega vala, katerega najvidnejši predstavniki so bili prav Idoli je precej specifičen in izviren, saj gre za nekakšno mešanico rock'n'rolla, ska-ja, punka in novih glasbenih tokov tistega časa. Brez Idolov bi bile zgodovinske knjige o glasbi nekdanje države in o novem valu precej drugačne.

Po koncu zasedbe Idoli se je Vlada podal na solistično pot in ustvaril kar nekaj album z različnimi zasedbami, se še prej preselil v Avstralijo in se v devetdesetih vrnil v Srbijo, od koder se je znova preselil, in sicer v Avstrijo, kjer je na Dunaju tudi umrl po dolgi in zahrbtni bolezni, s čimer so se prekinili plani o izdaji novih in novih stvari, ki jih je snemal v zadnjih letih.

Za seboj je pustil neizbrisano glasbeno sled, v solistični karieri pa med drugim najdemo tudi dva zanimiva albuma ustvarjena  z zasedbo Old Stars Bend, ki ju v naši trgovini najdete po res ugodni ceni. Gre za albuma "Sve laži sveta" ter odlično živo ploščo "Odbrana i zaštita", na kateri med drugim preigrava hite Idolov (Maljčiki, Malena, Retko te viđam sa devojkama, Kenozoik, Rusija, Ona to zna, Amerika) pa tudi recimo Radostan dan kolegov iz EKV-ja in je vsekakor paša za ušesa.

Odbrana i zaštita

Sve laži sveta

 

Nazaj

Ostale novice

NOVA SPLETNA STRAN
NOVA SPLETNA STRAN Drage obiskovalke in obiskovalci naše spletne strani, TU JE NAŠA NOVA SPLETNA STRAN Ne spreglejte tudi novosti: ✅ možnost plačila s kartico neposredno ob osebnem prevzemu (v našem ... 20. Okt 2023
'Plata' od Koala Voice zdaj na rumenem vinilu
'Plata' od Koala Voice zdaj na rumenem vinilu 7. avgusta bo izšla reizdaja albuma 'Plata' ene vodilnih slovenskih indie zasedb Koala Voice! Album je leta 2022 prejel Zlato piščal za album leta in tokrat se bo vrtel v rumeni barvi! ... 28. Jul 2023

Želite biti obveščeni o vseh novostih in dogodkih, ki se pri nas odvijajo?

Prijavite se na naša e-obvestila